Catherine Dumora (L’Égrappilles)

Catherine Dumora er opprinnelig fra Bassin d’Arachon, på kysten utenfor Bordeaux. Den tidligere antropologen kom inn på vinscenen relativt sent i livet, det var først under en kombinert fotoutstilling og vinsmaking i Clermont-Ferrand (Auvergne) Hun ble for alvor opptatt av vin. Catherine har jordbruksutdanning fra både Brasil og Marokko, og i hennes vinåkere sverger hun til minimalistisk og intuitiv tilnærming. Alle hennes viner er spontanfermentert. Hennes første årgang var 2012 og ble en umiddelbar suksess på ledende vinbarer i Paris. Det meste av produksjonen er laget av Gamay, inkludert både Gamay Beaujolais og Gamay d’Auvergne. Dumora har absolutt ikke valgt å gå den enkle veien som vinbonde, men bruker i stedet mesteparten av tiden sin på å reetablere biologisk mangfold i forlatte vingårder beplantet med gamle vinstokker. L’Égrappilles kjellerarbeid er så manuelt og lavteknologisk som noe kan bli. Utstyret består av noen gamle glassfibertanker, gamle barriques og en vertikalpresse. Ingen slanger, ingen pumper, ingen temperaturkontroll, ingen filtrering eller klaring – og absolutt ingen tilsetningsstoffer under noen omstendigheter. Resultatet er en rekke overbevisende og kompromissløse viner med like mye personlighet som kvinnen bak dem.

Egrapi(j) 2021 (horeca)
Type: Rødvin
Drue: Gamay
Gamay d’Auvergne fra både Catherines gamle vinstokker og fra en annen bonde ikke så langt unna. Mesteparten av frukten er direktepresset, mens resten på hele klaser i en uke før den pressing. Toner av røde bær, rose og mineraler.

Rt(i) 2021 (horeca)
Type: Hvitvin
Drue: Sauvignon Blanc
Druetypisk Sauvignon, syrefrisk og innslag av sitrus.
Finnes også i magnum (horeca)

Mo(s)o 2021 (horeca)
Type: Rosé
Drue: Gamay
Direktepresset før ni måneder på tank. Frukteksplosjon av jordbær, kirsebær, men også blodappelsin. Ren og pen rosé.

Zid(u) 2021 (horeca)
Type: Rødvin
Drue: Syrah
Laget på 30 år gamle vinstokker. Røde frukter og krydder. Mineralsk og elegant.
Finnes også i magnum (horeca)

S(r)ab 2021 (horeca)
Type: Rødvin
Drue: Petite Syrah
Petite Syrah gir mørke frukter og pepper. Strukturerte tanniner og toner av svarte oliven. Dyp, rød og intens.

Foto: Stephaner De Backer