Ormiale

Ormiale ble grunnlagt i 2007 av Fabrice Domercq og Jasper Morrison, og ligger nord i Entre-deux-Mers-regionen, 15 kilometer sør for St. Emilion og 8 km fra Castillon la Bataille. Fabrice jobber med svært lavt utbytte (20-29 hl/ha) fra sine snaue 2 hektar vinmarker. Alle vinene hans er spontangjæret på eikefat og ikke tilsatt noe som helst. Ormiale er mest kjent for sin tittel-vin Ormiale (hundre prosent Merlot), men lager også musserende vin av Merlot og Cab Sauvignon, med andregangsfermentering på flaske. I 2021 lagde Fabrice sin første hvitvin, nemlig Secmillon.

James 2021 (horeca)
Type: Rød musserende
Drue: Malbec (90%) og Cabernet Franc (10%)
En seriøs musserende laget etter ancestralmetoden. Vinene er degosjert etter bestilling, med minimum 12 måneder på bunnfallet.

Secmillon 2021 (horeca)
Type: Hvitvin
Drue: Sémillon
Tørr hvitvin på Sémillon. Druene er direktepresset og mosten delt i to, hvor halvparten gjæres på dame-Jeanne (glassballong) og resten på fat laget av kirsebærtre. Etter gjæring blandes vinen sammen og får 10 måneder sammen på dame-jeannes.

Lies 2021 (horeca)
Type: Rosé
Drue: Sémillon masserert med pressrester fra de røde vinene
Ni måneder under flor. Dette er en rosa vin med mye karakter og preg av gjær som ofte kommer med når vinene lagres så lenge på «sur lies» og flor. Her er vi så heldig og ha fått 6 flasker av de 395 flaskene laget totalt.

Ormiale 2018+2019 (horeca)
Type: Rødvin
Drue: Merlot og Cabernet Franc
Fabrice er mest kjent for sin tittel-vin Ormiale, som vanligvis har vært hundre prosent Merlot. I år er vinen en blend på to årganger (60% 2018, 40% 2019) – og en blend på druene Merlot og Cabernet Franc. Gjæret og modnet på 500- og 600 liters eikefat, samt noe på ståltank. Reflekterer de varme årgangene, og er en stor, mørk og fruktdrevet vin med masse krydder i kjent Bordeaux stil.
Også tilgjengelig i magnum (horeca)

Foto: Hans Petter Hval