Jesper Friberg

Jesper Friberg er en svensk vinmaker som holder til helt sør i Sverige, nær Malmø. Han er også ansvarlig for Fruktstereo sin frukthage på Haväng utenfor Kivik. Jesper har erfaring fra vinproduksjon i Frankrike, blant annet hos Eric Pfifferling i Tavel, og hos svenske Klagshamn, der han i dag får druene sine fra når han lager sine egne viner – Urskog, Strandäng, Myrmark og Fjälltopp. Vi har for øyeblikket Strandäng og Fjälltopp på lager.

Fjälltopp (horeca | vinmonopolet)
Type: Hvitvin
Drue: Solaris
Solaris blir forsiktig presset, klaret med tyngdekraften og delt i tre deler. Den ene delen gjæret og lagret på gamle eikefat, den andre delen fermentert i en eggformet tank og den tredje delen i en rustfri ståltank. Etter å ha fullført gjæringen har vinene stått på bunnfallet i 18 måneder, før de ble blandet sammen ved hjelp av tyngdekraften og tappet på flaske i juli 2022. En mikrodose svovel (10 mg/l) ble tilsatt ved blanding, for å sikre en sikker overgang mellom tankene og forbruker. Unge vinstokker fra nordsiden av vingården i @vingardeniklagshamn, hvor vinstokkene står i en sandholdig kalkrik jord. Plantet 2016. Lave avlinger for å oppmuntre til balanse mellom vinstokker og fruktkvalitet. Dyrkes uten bruk av plantevernmidler eller ugressmiddel.

Strandäng (horeca | vinmonopolet)
Type: Musserende rosé
Drue: Rondo (90%) og Solaris
Skånsom pressing av hele klaser. Liten del plukket og presset i vingården syv dager før høsting, for å fange den naturlig forekommende gjæren i åkeren aka Pied de cuve. 10 % juice blir deretter avkjølt og blandet inn igjen før tapping, for å fullføre gjæringen på flasken. Flasker snudd opp-ned to dager før degorgering, for å fjerne naturlige krystaller dannet i flasken.