BRUTAL!!! for dummies

Du har sikkert sett den svarte, røde og gule etiketten med påskriften BRUTAL!!!. Men hva er det egentlig?

Tekst og foto: Hans Petter Hval

Uavhengig av i hvilken stor grad av en vinsnobb du er – vi lar oss ofte kjøpe av en etikett som står seg ut i mengden. Alt fra enkle steinerskolske krusseduller til mer prangende etiketter i sterke farger. De såkalte naturvinene som vi er blitt så glad i har, blant mange blitt sidestilt med slike typer etiketter og onde tunger skal kanskje ha det til at det er den samme dritten, bare med ulik innpakning (stjælt fra det engelske ordtaket). Vi skal ikke gå inn i en diskusjon om hvorvidt det er tilfelle eller ikke, men noen ganger synes dette å kanskje sette de naturlige vinene i et ufortjent dårlig lys. En LOL etikett trenger absolutt ikke å bety at innholdet er dritt, selv om det sikkert finnes tilfeller hvor en produsent har brukt langt mer tid på markedsføring enn vinifisering.

Men til poenget: Hva er egentlig greia med BRUTAL!!!-flaskene?

Det verserer haugevis av forskjellige teorier rundt hva dette fenomenet er. Alt fra at det er en homage til den ikke ukjente naturvinkneipa Brutal i Barcelona, til at innholdet bak den myteomspunnete etiketten er fra én bestemt produsent eller at det rett og slett er én bestemt vin.

Spoiler alert: Det er ikke helt sant.

Historien til BRUTAL!!! starter i Frankrike for over 10 år siden. Nøyaktig hvem som var til stede da en vinbonde i Beziers satte seg foran datamaskinen og lagde den velkjente etiketten verserer det en rekke teorier rundt, men det som er hundre prosent sikkert er at Juan Ramon Escoda og Laureano Serres hadde en finger med i spillet. Det var nettopp disse to spanske vinmakerne som flittig brukte ordet «Brutal» om vin de likte spesielt godt. Viner som skilte seg ut på et brutalt vis. Sagn skal ha det til at på et tidspunkt trodde enkelte vinbønder at de to brukte ordet i negativ forstand da de besøkte andre vinbønder og smakte vin rett fra fatet, men forstod senere at det var synonymt med en hyllest til den råe vinen.

Men hva betød det at vinflasker kom med de svarte, røde og gule etikettene? I utgangspunktet skulle Brutal!!! være en form for merking av vin som stod seg ut i mengden av på den tiden naturlige viner. Naturvinstrenden hadde for alvor skutt fart i Europa og nå var spørsmålet hvem som kunne lage den villeste vinen? Det var et tydelig ønske om å skille seg fra den konvensjonelle verden, navigere skuta i stikk motsatt retning av hva som ble ansett som korrekt vin. Ingen svovel. Ingen manipulering i kjelleren. Man skulle bokstavelig talt holde fingra fra fatet og la vinen leve på egenhånd. Den brutale vinen skulle være eksperimentell, gjerne ha lang skallkontakt og helst med noen skjønnhetsfeil. Hvor langt kunne man tøye strikken? For å kvalitetssikre at vinene som ble solgt med Brutal-labelen, var det opphavsmennene til Brutal!!! som skulle godkjenne bruken av etiketten. Vinbønder sendte inn fatprøver. Videre var det regler for hvor mye vin man kunne lage – kun et lite fat eller maksimalt 200 flasker. Flaskene ble revet vekk så fort de ble lansert og plutselig ville en hel verden ha kloa i en flaske Brutal!!!.

Det tok ikke lang tid før det gikk inflasjon i å benytte seg av etiketten. Samtidig som små og store vinbønder klistret etikettene på flaskene, økte forvirringen blant på den tiden vin-woke og tørste kunder: Skal den ikke være rød? Den smakte ikke slik i fjor? Hæ? En sider med Brutal-etikett? Plutselig kunne man kjøpe brutale viner fra California, Sør-Afrika og Danmark og ingen visste helt sikkert hva det var de kjøpte utover en svart, gul og rød etikett.

Teorioen om at BRUTAL!!!-vinene er en homage til vinbaren med samme navn i Barcelona er ikke hundre prosent feil, noen år etter at de første Brutal!!!-flaskene kom på markedet, åpnet kona til Joan Ramon Escoda vinbaren Brutal i (gatenavn). Så en viss kobling er det jo.

I dag, nøyaktig tolv år siden den første brutale flaska, dukker det stadig opp viner og sidere med den ikoniske etiketten. Om alle disse har passert de fire foregangspersonenes sensur er ikke godt å vite, men mystikken er kanskje ikke den samme. Eller er det nettopp det er? Litt mystisk og forvirrende hele greia? Es brutal!!!

Previous
Previous

Klimaendringer og vin del 1: No Control