HORECA-nyheter

Nye viner fra Jasmine Swan og nye bekjentskaper fra Sverige.

Ny årgang av Kiki fra Jasmine Swan i Rheinhessen, i tillegg til nykommerne Móa, Moso og Sif. De to første slippes også på Vinmonopolet 1. november. Fra Sverige har vi fått inn vinene til Jesper Friberg i Skåne, en musserende rose og en hvit. Også har Fruktstereo laget en rosévin i serien “Chateau Nubbgatan”.

All that Jas

Tyske Jasmin Swan lager vin under navnet Katla Wines. Før hun begynte å lage vin jobbet hun lenge i restaurantbransjen og har blant annet jobbet på Dill på Island, og navnet på vinene hennes kommer ikke overraskende fra den lille øya i havgapet i nord. Etter noen år som sommelier i Reykjavik dro hun til Gilles Azzoni i Ardeche for å lære å lage vin. Så snart Jas forstod hvordan man kan lage vin uten så mye håndtering i kjellere, flyttet hun til Mosel for å lage sin egen vin. Jas dyrker sine egne duer, men kjøper også druer fra andre bønder i både Mosel og Alsace. Vinene til Jas er ganske like henne selv– energiske med en sterk, direkte og ærlig personlighet.

Móa 2022 (horeca | vinmonopolet)
Type: Rødvin
Drue: Merlot
I følge Jasmine er dette hennes aller første skikkelige rødvin. En Merlot med tre uker skallkontakt fra Andi Mann sin vingård i Eckelsheim. Móa er myk, silkeaktig og elegant – og inspirert av Ardeche i Frankrike er også denne lagret på gamle eikefat. Slippes på Vinmonopolet 1. november.

Kiki 2022 (horeca | vinmonopolet)
Type: Perlende vin
Drue: Merlot (50%), Pinot Blanc og Riesling
En rolig frizzante med 5 gram restsukker fra Jasmine. Friske røde bær, som jordbær og rips, litt tanningrep, litt krydder. Fin syre. En mørk rosé eller en lys rød – du kan velge. På etiketten: Ms Ronya fra Sverige. Drink chilled. Slippes på Vinmonopolet 1. november.

Moso 2022 (horeca)
Type: Oransjevin
Drue: Müller-Thurgau og Riesling
En av to helt nye viner fra Jasmines egne druer. To uker skallkontakt. Smaker eple og wienerbrød. Modnet på gamle store eikefat. Tegning av Baldur Helgason.

Sif 2022 (horeca)
Type: Hvitvin
Drue: Pinot Blanc
Pinot Blanc fra Nicklas Rueckrich i Eckelsheim. Tre dager maserasjon. Fire gram restsukker gir en litt fizzy åpning. Tegning av Baldur Helgason.

Ny svensk vinmaker
Jesper Friberg er en svensk vinmaker som holder til helt sør i Sverige, nær Malmø. Han er også ansvarlig for Fruktstereo sin frukthage på Haväng utenfor Kivik. Jesper har erfaring fra vinproduksjon i Frankrike, blant annet hos Eric Pfifferling i Tavel, og hos svenske Klagshamn, der han i dag får druene sine fra når han lager sine egne viner – Urskog, Strandäng, Myrmark og Fjälltopp. Vi har for øyeblikket Strandäng og Fjälltopp på lager. Slippes på Vinmonopolet 1. november.

Fjälltopp (horeca | vinmonopolet)
Type: Hvitvin
Drue: Solaris
Solaris blir forsiktig presset, klaret med tyngdekraften og delt i tre deler. Den ene delen gjæret og lagret på gamle eikefat, den andre delen fermentert i en eggformet tank og den tredje delen i en rustfri ståltank. Etter å ha fullført gjæringen har vinene stått på bunnfallet i 18 måneder, før de ble blandet sammen ved hjelp av tyngdekraften og tappet på flaske i juli 2022. En mikrodose svovel (10 mg/l) ble tilsatt ved blanding, for å sikre en sikker overgang mellom tankene og forbruker. Unge vinstokker fra nordsiden av vingården i @vingardeniklagshamn, hvor vinstokkene står i en sandholdig kalkrik jord. Plantet 2016. Lave avlinger for å oppmuntre til balanse mellom vinstokker og fruktkvalitet. Dyrkes uten bruk av plantevernmidler eller ugressmiddel.

Strandäng (horeca | vinmonopolet)
Type: Musserende rosé
Drue: Rondo (90%) og Solaris
Skånsom pressing av hele klaser. Liten del plukket og presset i vingården syv dager før høsting, for å fange den naturlig forekommende gjæren i åkeren aka Pied de cuve. 10 % juice blir deretter avkjølt og blandet inn igjen før tapping, for å fullføre gjæringen på flasken. Flasker snudd opp-ned to dager før degorgering, for å fjerne naturlige krystaller dannet i flasken.

Nytt fra Nubbgatan
I sommer lanserte Fruktstereo sin fruktvin kalt Chateau Nubbgatan – hvit, oransje og rød. Nå kommer rosévinen Pink!

Chateau Nubbgatan Pink (horeca | vinmonopolet)
Type: Rosa fruktvin
Innhold: Rondodruer, eple og pære
Co-ferment som har vært lagra på både eikefat og glassfibertank i drøye halvannet år, noe som har skapt en ørliten oksidasjon og dermed økt lagringsdyktigheten betraktelig. Pink kan nytes til de store grytene eller grillmat. Begrenset opplag på 500 flasker.

Previous
Previous

Sjeldne flasker

Next
Next

Påfyll fra sydvest