All that Jas

Tyske Jas Swan om hennes nye viner, dragqueens, klimautfordringer og en øde øy.

Vi lanserer i disse dager nye viner fra Jas Swan i Rheinhessen, og i den forbindelse tok vi en prat med den energiske vinbonden.

– Fortell oss litt om de nye vinene om lanseres i Norge i disse dager.
– Vinene er fulle av energi! Mine to drag-inspirerte viner; Queendom og Sassy er begge store viner. Queendom er en lys rød vin med litt restsukker og som vil føles perlende på tunga. Begge de to drag-vinene har noe restsukker, men i motsetning til tidligere årganger vil årets viner være mer i retning frizzante enn «explozzante». Queendom er en blanding av Pinot Gris, Dornfelder og Riesling – som gir en noe mystisk farge. What you see is not what you get, men jeg liker det sånn. Den andre drag-vinen, Sassy, er en maserert hvitvin, på Grüner V, Kerner, Pinot B og Riesling. Fem dager skallkontakt for litt mer struktur, og litt mer sass. Begge vinene er juicy og er tydelig inspirert av de to dragqueensa jeg jobber med, Mystika Glamoor (@mystika.glamoor) fra Edinburgh og Carmen Santa Cruz (@carmen.santa.cruz ) fra Bordeaux. I tillegg til disse to vinene kommer Stora Dimon på litersflaske. Cause more is more. Pinot Gris med ukers skallkontakt og gjæring på ståltank.

– Hva er greia med dragartistene på etikettene dine?
– Jeg elsker drag. Jeg synes det er ekstremt inspirerende, og ikke minst en herlig motsetning til den noe tradisjonelle vinverdenen – selv i vårt lille naturvinunivers. Jeg vil bringe glede og glitter til vinverden på en upretensiøs måte med dragdronningene. Jeg delte faktisk leilighet sammen med Cucu og partneren hans Kiki en periode. De to var de første dragartistene jeg brukte på etikettene mine.

Da vi først ble kjent med Jasmine bodde hun og lagde vinen sin i Mosel, men for en stund siden flyttet hun til Rheinhessen.

– Hvordan var overgangen fra å bo i Mosel til å flytte til Rheinhessen? Og hva har det gjort med måten du lager vin på?
– Jeg holder fortsatt på å bo meg inn i Rheinhessen, men så langt trives jeg veldig godt og har mange fine folk rundt meg. Men jeg savner landskapet og Rieslingene fra Mosel. Vinproduksjonsmessig er vel den store forskjellen at den nye kjelleren jeg jobber i er mye kaldere enn den jeg hadde i Mosel, noe som gjør at hele prosessen tar mye lenger tid. I tillegg er jeg helt alene i den nye kjelleren, i motsetning til i Mosel der jeg delte kjelleren med andre vinmakere. Jeg kan derfor ha fullt fokus på min egen produksjon og det setter jeg stor pris på. Det er deilig å bare kunne være seg selv, jeg tror det har mye å si for kreativiteten også. Under innhøsting får jeg selvsagt god hjelp fra et knakanes godt team.

– Av alle druer som finnes – hva er din favoritt?
– Grewurztraminer! Jeg kunne badet i Würzi. Dybden og armoen er helt spesiell. Jeg kunne lagd stearinlys av to uker skallmaserert Würzi, eller røkelse – skjønner du?

– Hvordan påvirker klimaendringene deg og vinproduksjonen din?
– Mye! Klimaendringene ødela 70% av avlingen for noen av kollegaene mine i 2021 (jeg mistet 90% av mine Moso-druer) – og drepte nesten 140 mennesker i Ahrdalen, som er en vinregion ikke langt fra Rheinhessen. Ekstremvarme og tørke gjør store ødeleggelser for oss vinbønder, ikke minst roter den til fermenteringen, blant annet. Det kommer helt klart til å bli en stor utfordring å fortsette med vinproduksjon slik jeg gjør om somrene skal være like varme eller varmere som de foregående årene.

– Hvilken flaske vin hadde du tatt med deg til en øde øy?
Enkelt. Jeg ville tatt med en keykeg med to uker skallmaserert Gewürztraminer!

– Til slutt: Beskriv den nye årgangen med tre ord?
– Hot girl summer.

Previous
Previous

Svensk fruktvin fra Skåne

Next
Next

Who dis: Pineau d’Aunis