BU-lansering 11.01.23

Onsdag 11. januar slipper vi 16 nye viner på Vinmonopolets bestillingsutvalg. Les mer om hvordan du kan sikre deg disse flaskene lenger ned i dette nyhetsbrevet.

Fra Puglia i Italia kommer La Cattiva, en helt ny produsent for oss. Vi lanserer først deres rosa/oransje No Virus please on the dance floor. En lett musserende fruktbombe fra seks relativt ferske vinmakerkompiser. Vega Aixala i Catalonia lager spansk høyfjellsjus under navnet Emma (navnet på datteren til El Jefe Vega Aixala). Vi lanserer deres på Brutal !!! – en drueblanding med hovedvekt på den potensielt aromatiske og elegante Rousanne. Daniel og Bianca Schmitt har laget en Riesling på flor (lagret i 12 måneder) – spennende! Den heter Voodoo Doll og er ganske enkelt et lite stykke tysk trolldom. Videre lanserer vi vinene til Nadege Lelandais i Loire. Disse har vært tilgjengelig for landets bar– og restaurantbransje en stund, men nå er den altså tilgjengelig på det norske privatmarkedet. I denne omgang er det cuvéene Rêver, en halvtørr 90/10 Chenin og Sauvignon, og Oser – lett og ledig rød vin på Pineau d'Aunis, Grolleau og Cabernet Franc. Cantina Giardino i Campania i Italia stiller med Adam, en oransjevin laget på Greco med fire dagers skallkontakt. Mer Campania-vin: Fra Antonio Gismondi slipper vi hele fem nye viner. Fontana er 100% Falanghina – urtete og behagelig uten for mye syre. Chiaretto er en spennende rosé-mix med Merlot, Sangiovese og Malvasia. Piétre er Falanghina og Malvasia – en lettdrikkelig oransjevin. Cerreto er laget på skallmasserert Malvasia, mens Crucella er en leskende rød vin på Sangiovese, Merlot og Freisa. Sebastien Fézas i Jurancon, også kjent som Domaine Jeandauge, har laget en hvit vin på cognacdruene Colombard og Ugni Blanc som slippes på BU i januar. I samme område finner du også Chateau Lafitte. Vi lanserer deres 1L, altså én liter, på en mix av druer fra den franske sørvestkysten. Artemis Botanical holder til i Oakland utenfor San Francisco, men kjøper druer fra Sierra Foothills. Ian McCarthy lager både vermut og vin. 11. januar kan du bestille Sage Advice, en hommage til Daniel Sage i Ardeche og hans karboniske fermetentering hvor han fyller tanken med hele klaser og topper det hele med direktepressa druer. Tilbake til Frankrike: Vincent Marie, kapteinen på skuta No Control, kommer med sin Magma Rock. Fra det Auvergneske vulkaniske jordsmonnet lar han sin Gamay gro. Sist men ikke minst kan du nå få kloa i viner fra Thierry Hesnault fra Loire. Hesnault er kjent for å først flaske vinen når han selv mener de er klare, men når det er sagt så er dette også ypperlige lagringsviner. Les Maluseaux er Gamay fra 2020.

SLIK FUNKER POLSLIPPET
1. Gå inn på vinmonopolet.no eller via appen mellom klokka 07:00 og 08:00 den dagen det er polslipp. Deretter får du et tilfeldig kø-nummer.
2. Klokka 08:05 slippes de med lavest kønummer inn på det digitale vinmonopolet og får 15 minutter på å handle det de skal.
3. Husk at du ikke har sikret deg alle varene før du har betalt for dem i kassa.

Takk til @oransjevin som laget denne 3-punktslista for hvordan sikre deg flasker på polslippet.

Previous
Previous

Vin og sider på keykeg

Next
Next

Klimaendringer og vin del 1: No Control